Багатошаровий монтаж – запорука якості та довговічності експлуатації МП-конструкцій

Багатошаровий монтаж – запорука якості та довговічності експлуатації МП-конструкцій

Які головні особливості та відмінності порядку монтажу компанії «Вікна-Траст» від процедури монтажу інших компаній?

Компанія «Вікна-Траст» відрізняється своїм підходом та ставленням до питання «правильного» монтажу МП-конструкцій. Під «правильним» монтажем МП-конструкцій ми розуміємо проведення комплексу робіт для забезпечення якісного та довговічного функціонування конструкції під впливом температурних, фізичних та кліматичних негативних впливів, це т. зв. "Європейський стандарт монтажу".

Що означає поняття «європейський стандарт монтажу». У чому відмінність від «традиційного» монтажу?

"Європейський стандарт монтажу" розглядає комбінацію віконного прорізу, МП-конструкції та монтажного шву як єдину "систему" з кількома шарами, що забезпечують належну функціональну працездатність "системи" під впливом негативних факторів. Найбільш поширений - «традиційний» монтаж, передбачає, як правило, лише заповнення монтажного шва піною без проведення подальших заходів щодо герметизації та захисту піни від руйнування.

Які основні чинники є найбільш «руйнівними» з погляду на збереження якості монтажного шва?

Основним «руйнівним» фактором є вода в різних агрегатних станах: рідина, пара, лід та наслідки від їхнього впливу – протікання, конденсат, зволоження. Для запобігання згубному впливу на монтажний шов кожного з цих факторів застосовується «багатошарова» система захисту, яка є основою «Європейського стандарту монтажу». Розглянемо детальніше кожен із цих «шарів» чи «зон».

Основні «шари» або «зони» запобігання згубному впливу зовнішніх факторів на монтажний шов згідно з «Європейським стандартом монтажу»

Відповідно до фізичних процесів, що відбуваються та впливають на якість монтажного шва, «Європейський стандарт монтажу» передбачає організацію кількох «шарів» або «зон» запобігання згубному впливу зовнішніх факторів:

  1. «ПароНЕпроникна» зона/шар. Її призначення – мінімізувати вплив «внутрішнього середовища – середовища приміщення» на монтажний шов. Ця дія, в основному, виявляється у проникненні вологи і пари, що знаходиться в повітрі приміщення, в монтажний шов. Ця зона/шар повинні бути пароНЕпроникними.
  2. Функціональна зона/шар – служить для забезпечення тепло- та звукоізоляції приміщення. Матеріал шару/зони має бути стійким до дії ультрафіолету, завжди залишатися сухим.

  3. ВодоНЕпроникна зона/шар – служить для запобігання проникненню вологи в монтажний шов з боку вулиці. Разом з цим не перешкоджати виведення вологи з монтажного шва, тобто. бути «паропроникним».

  4. Зона примикання підвіконня – донедавна залишалася найхолоднішою зоною у всьому вікні через низький опір теплопередачі підрамного профілю та всього вузла примикання. Зараз ця проблема вирішується застосуванням т.з. «теплого» підрамного EPS-профілю».

Які матеріали компанія «Вікна-Траст» використовує  для організації кожної із зон/шарів «Європейського стандарту монтажу»?

Компанія «Вікна-Траст» для організації кожної із зон/шарів «Європейського стандарту монтажу» використовує лише матеріали, рекомендовані компанією REHAU або їх аналоги, що пройшли відповідні випробування та сертифікацію, наприклад, матеріали компанії PENOSIL.

Матеріали, що використовуються компанією «Вікна-Траст» для організації паронепроникної зони/шару

Для організації паронепроникної зони/шару з боку приміщення компанія «Вікна-Траст» використовує спеціальну клейку паронепроникну стрічку REHAU Interior Installation Tape з наступними властивостями:

  • повітро та паронепроникна
  • зі смужками, що клеються, для надійного примикання до конструкції
  • вона вимагає захисту від сонячного випромінювання методом фарбування або оштукатурювання протягом місяця після встановлення.

Для організації паронепроникної зони може бути використано альтернативний матеріал REHAU Liquide Vapour-Stop Membrane.

Альтернативний матеріал REHAU Liquide Vapour-Stop Membrane мастика для пароізоляції монтажних швів

Мастика для пароізоляції монтажних швів віконних конструкцій під час монтажу - REHAU Liquide Vapour-Stop Membrane у сухому стані утворює еластичний, повітро- та паронепроникний шар ізоляції. Мастика має водну основу і не виділяє при висиханні сторонніх запахів та шкідливих сполук.

Її властивості:

  • Повітро-і паронепроникна.
  • Мастика посилена волокнами.
  • Має хорошу адгезію (прилипання) до більшості будівельних матеріалів.
  • Поверхня після висихання може фарбуватись і штукатуритись.

Матеріали, які застосовує компанія «Вікна-Траст» для організації функціональної зони

Для заповнення функціональної зони (монтажного шву) компанія «Вікна Траст» використовує REHAU Allseason Installation Foam – професійну поліуретанову піну з мінімальним залишковим розширенням. Затвердіння відбувається під впливом вологи, що присутня у повітрі. Після затвердіння служить хорошим тепло- і звукоізолятором. Як альтернатива може використовуватись професійна піна компанії PENOSIL, що має такі ж або подібні властивості..

Матеріали, що застосовуваються компанією «Вікна-Траст» для організації водонепроникної зони

Для організації водонепроникної зони компанія "Вікна-Траст" використовує REHAU Exterior Installation Tape - зовнішню монтажну стрічку.

Ця стрічка служить для захисту монтажного шва від проникнення атмосферної вологи з боку вулиці, але водночас вона не створює перешкоди для видалення  вологи, що накопичилася всередині піни, а саме стрічка повинна бути паропроникною.  При облаштуванні монтажних швів діє основне правило: "Зсередини має бути щільніше, ніж зовні".

Додатково до стрічки або окремо для організації водонепроникної зони може використовуватися рідка дифузійна мембрана REHAU Liquid Vapour-Open Membrane. Як альтернативний матеріал може бути використаний паропроникний герметик СТИЗ-А або попередньо стиснуті стрічки ПСУЛ необхідної товщини.

Рідка дифузійна мембрана REHAU Liquid Vapour-Open Membrane

Рідка дифузійна мембрана REHAU Liquid Vapour-Open Membrane призначена для гідроізоляції монтажних швів, вузлів та елементів з'єднання віконних і дверних конструкцій під час монтажу.

Зона примикання підвіконня – «теплий» EPS-профіль-підрамник

Для вирішення проблеми "містка холоду" та утворення конденсату в місці примикання підвіконня до вікна (зона підрамника) компанія "Вікна-Траст" використовує т.з. "теплий" підрамний EPS-профіль. Він усуває проблему промерзання та утворення конденсату у місці примикання підвіконня до рами вікна.

Заключні положення та рекомендації від компанії «Вікна-Траст»

Підведемо підсумки:

Монтаж конструкцій є таким же важливим для хорошого кінцевого результату, як і замір, проектування або виготовлення. Традиційний монтаж, що полягав у герметизації шва монтажною піною без подальшого виконання робіт з її (піни) захисту, без герметизації внутрішньої та зовнішньої, без застосування утеплених вузлів місць примикання підвіконня до рами на даному етапі розвитку віконних технологій вже не може бути достатнім. Більше того, відсутність заходів щодо організації зон/шарів згідно з «Європейським стандартом монтажу» може звести «нанівець» або значно погіршити позитивний ефект від заміни МП-конструкцій.

Якщо на етапі попереднього розрахунку ці питання з вами не обговорюються, а, тим більше, ви не бачите в комерційній пропозиції окремо виділені пункти , де описані та оцінені дані види робіт – дозвольте собі сумніви у компетентності тих, хто бере на себе зобов'язання щодо заміни Ваших вікон. Або звертайтеся безпосередньо до компанії «Вікна-Траст» зараз, щоб не звертатися потім із проханням про «переробку» всієї роботи.

Повторимо ще раз – необхідні мінімальні роботи під час монтажу це:

  1. Паропроникна зовнішня герметизація монтажного шва
  2. Паронепроникна внутрішня герметизація монтажного шва
  3. Заповнення монтажного шва – професійними монтажними пінами
  4. Облаштування вузла примикання підвіконня із застосуванням «теплого» EPS-профілю-підрамника.

Чи має компанія «Вікна-Траст» відеоматеріали на цю тему?

Компанія «Вікна-Траст» зробила доступними відеоматеріали на цю тему та багато іншого на своєму каналі на YouTube.

17 листопада 2021